Mill Valley House 1

This rustic 4500 SF, single-level home was built in the early 1900s in what is now downtown Mill Valley. Fulcrum designed a foundation where only log sleepers existed – with 6x6 redwood posts set directly into the earth – which included a tieback wall where the house approaches the edge of a slope, and protection for the roots of existing plants. There was significant need for reframing of rot-damaged, non-code compliant construction and for seismic upgrade. For a new rooftop observatory, Fulcrum developed an isolation support to minimize vibration and a rolling retracting roof. We raised the wood posts of the poolhouse off the earth and onto Japanesque stone footings in keeping with the Asian feel of the house and garden.

images
next
FULCRUM Structual Engineering
665 Third Street, Suite 333, San Francisco CA 94107 | 415.543.0161 | info@fulcrumse.com
Site Design
Home > Projects > Residential 1
previous